info@koraal.nl
046 - 477 52 52
"Elkaar versterken door op elkaar te bouwen"
Lees het verhaal van BenitaAls psychomotorisch therapeut op de VIC (Very Intensive Care)-afdeling werk ik dagelijks met jeugdigen die ontwikkelingsproblemen hebben en in hun vroege jeugd trauma’s hebben opgelopen. Mijn werk richt zich op het stimuleren van de verbinding tussen lichaam en geest, zodat jeugdigen beter inzicht krijgen in hun emoties en leren deze te reguleren. In mijn therapieën maak ik gebruik van lichaamsgerichte oefeningen, spel en beweging om te werken aan het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en de emotieregulatie van de jeugdigen. Voor hen is het vaak moeilijk om in woorden uit te drukken wat er in hen omgaat; psychomotorische therapie biedt dan een waardevolle manier om naar hun eigen kwaliteiten en kwetsbaarheden te kijken.
Samenwerken voor het beste resultaat
De samenwerking met de groepsbegeleiders is voor mij van groot belang. Zij staan het dichtst bij de jeugdigen en merken vaak als eersten veranderingen op in hun gedrag of emoties. De signalen en observaties die zij registreren, zijn waardevol voor iedereen die zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling. Deze input is essentieel voor mijn werk en voor de samenwerking met alle vaktherapeuten. De begeleiders bieden de jeugdigen gedurende de dag de structuur en veiligheid die ze nodig hebben; hun geduld en inzet zijn cruciaal voor de vooruitgang die we als team boeken. Het is bijzonder om te zien hoe zij telkens de balans weten te vinden tussen nabijheid en professionele afstand. Hun eigen inzet, geduld, en emotieregulatie zijn essentieel om de jeugdigen een veilige omgeving te bieden.
Multidisciplinaire aanpak
Regelmatig hebben we multidisciplinair overleg, waarin we met groepsbegeleiders, vaktherapeuten, psychologen en regiebehandelaren de voortgang in de stabilisatie-, diagnose- en behandelfase evalueren. Tijdens deze overleggen bespreken we hoe we de jeugdige het beste kunnen ondersteunen en welke benadering op dat moment het meest helpend is. Iedereen die met de jeugdigen werkt, is een belangrijke schakel in dit proces. Samen met de regiebehandelaar, die een coördinerende rol heeft, zorgen we ervoor dat iedereen binnen het team op dezelfde lijn zit. Ieders inzicht en expertise zorgen ervoor dat we als team snel kunnen schakelen en onze aanpak beter kunnen afstemmen op de behoeften van de jeugdigen.
Wat ik zo waardeer in ons team, is dat we op elkaar kunnen bouwen. Als ik tijdens een therapiesessie merk dat een jeugdige vastloopt, kan ik altijd reflecteren met mijn vakcollega’s en het multidisciplinaire team. Met groepsbegeleiding reflecteer ik met momenten het welbevinden van jeugdigen. We hebben korte lijnen, waardoor we inzicht hebben in elkaars werk. Dit delen en verbinden geeft meer veiligheid en vertrouwen.
Werken op de VIC-afdeling vraagt meer
Werken op de VIC-afdeling vraagt meer. Het is intensief, omdat de jeugdigen vaak al veel hebben meegemaakt en daardoor bijzondere aandacht en zorg nodig hebben. We moeten als team constant alert zijn en elkaar aanvullen. Iedereen brengt zijn eigen expertise mee, en het is de combinatie van al deze krachten die ervoor zorgt dat we echt iets kunnen betekenen voor deze jeugdigen. Ondanks de uitdagingen geeft het me enorm veel voldoening om te weten dat we samen een verschil maken.